Romantikus hazai úti célok

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Romantikus hazai úti célok

Feltöltve: 2010-04-28

Nem véletlenül nevezik a tavaszt a szerelem évszakának. A természet újjászületése mellett az emberi érzelmek felpezsdülésének is tanúi lehetünk lépten-nyomon. Életkortól és a párkapcsolat időtartamától függetlenül mindenkin eluralkodik a romantikus hangulat, és arra vágyik, hogy minél több időt töltsön kedvesével, lehetőleg távol a nyüzsgéstől.

Akár csak egy-egy kirándulásra futja időnkből, akár hosszabb együttlétet tervezünk, íme néhány hazai úti cél, ahonnan romantikus emlékekkel gazdagodva térhetünk haza, megerősítve egymás iránti érzelmeinket.

A Balaton-felvidék és a Kis-Balaton

A Balaton sokaknak csak mint nyaralóhely jut eszébe. Magam is – családi indíttatásból – nagy Balaton rajongó vagyok, s a tónál minden évszakban jártam már. Bátran állíthatom hát, hogy a Balaton és környéke a legszebb tavasszal, kora nyáron. A táj még békés, nincs zsúfoltság sehol – igaz fürödni még nem lehet, de a látvány kárpótol minket mindezért. A legszebb ilyenkor az üde zöld táj, mely legjobban a Balaton-felvidéken barangolva élvezhető. A tó csodás látványt nyújt a magaslatokról, a romantikus nevű kis falvak - Köveskál, Salföld, Szentbékkálla, Mindszentkálla – környéke pedig bővelkedik az egyedülálló természeti szépségekben, hangulatos összebújásokra alkalmas sétautakban. A Káli-medence kőrengetege, az egykori Pannon-tenger megkövesedett homoktúrzásai, vagy Hegyestű bazaltsípjai ámulatba ejtik az arra járót. A séták mellett akár kerékpárra is pattanhatunk, és néhány óra alatt végigkerekezhetjük a környéket, vagy betérhetünk egy-egy badacsonyi, monostorapáti borospincébe egy pohár finom borra. Szálláslehetőségként nem csupán Balatonfüred, Tihany vagy Tapolca szállodái kínálkoznak, hanem számtalan kisebb fogadó és panzió kínál a Balaton-felvidék településein kényelmes és romantikus lakhelyet.

Ha netán valamelyik hévízi vagy zalakarosi wellness szállodát választjuk idilli együttlétünk helyszínéül, közben élvezni szeretnénk a természet vadregényes szépségeit, tegyünk egy kirándulást a Kis-Balatonhoz. Hazánk egyik leggazdagabb, és szigorúan védett nemzeti parkja ez a vidék. A Zalavár-Balatonmagyaród út mellett a Kányavár kilátójából, illetve sétaútjain andalogva felfedezhetjük a vidék minden szépségét.

A Tisza-tó

A legtöbb ember különös vonzódást érez a víz iránt, így aztán a vízpart közelsége igazán érzelmes állapotba ringat mindenkit. Az egykori tiszai víztározó – mely egyébként még ma is fontos szerepet játszik hazánk második legnagyobb folyójának vízszabályozásában – az elmúlt 20 év alatt igazi vízi paradicsommá alakult át. Miközben gondosan őrzik a természeti értékeket – a növény és állatvilágot – kiépült az az infrastruktúra, mely harmonikusan illeszkedik környezetébe, de az odalátogatók kényelmi igényeinek is megfelel. A panzióktól a négycsillagos szállodáig többféle szálláshely kínálkozik a tó környéki településeken, melyek mind remek kiindulópontjai a kirándulásoknak. A tavon lehet csónakázni, kenuzni, vagy motorcsónakkal indulni felfedező útra, megpihenhetünk eldugott kis öblökben, közben a vízi világ ezernyi hangja vesz körbe minket. Abádszalókon sétahajóra szállhatunk, így a vízi paradicsom minden arcát megismerhetjük. Itt is lehet kerékpárt kölcsönözni, hogy két keréken barangoljuk be a tópartot és a szigeteket.

Hercegek, grófok, bárók nyomában

Ha a romantikus kiruccanást történelmi időutazással kombinálnánk, válasszuk úti célként valamelyik hazai kastélyszállót. Higgyék el urak, nincs olyan nő a földön, amelyik ne vágyna – akár csak lelke legmélyebb titkos zugában is – arra, hogy egykori királynék, hercegnék, grófnők vagy bárónők termeiben időzzön kedvesével. S a nők igazán hálásak, ha valaki megvalósítja legtitkosabb vágyaikat is!

Bőséges a választék a pompásan felújított és gyakran luxuskényelemmel, nagyrészt korhűen berendezett kastélyokból és kúriákból Röjtökmuzsajtól Kétpóig, Parádsasvártól Bikalig. Ráadásul a legtöbb kastélyszálló wellness szolgáltatásokat is kínál, amely még varázslatosabbá és emlékezetesebbé teszi az ott töltött időt. A kastélyokat, kúriákat övező gyönyörű parkok, angol és francia kertek, erdők és kis tavak pedig ideális helyszínei az érzelmes andalgásoknak.

Lovas Katalin