Ó, Riviéra….

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Ó, Riviéra….

Feltöltve: 2009-06-30

Nizzában olcsón is lehet szállást találni, ne csak a Negresco-ra gondoljanak, és nagyon sok a szabadstrand is – íme az egyik érv Nizza mellett, amely elhangzott a Maison de la France és a Nizzai Idegenforgalmi Hivatal tegnapi prezentációján, amelyen a francia Riviéra fővárosának újdonságait mutatták be. A nizzai nyaralás mellett persze sok egyéb is szól.

align=left Például az Óváros, amelyben bővelkedik építészeti értékekben, hogy csak néhányat említsünk: a Sainte-Réparate katedrális, a Chapelle de la Miséricorde, vagy a XVII. századi Palais Lascaris. Vezetett túrák keretében lehet felfedezni a kacskaringós kis utcákat, a színes homlokzatokat, a piacokat és a barokk templomokat. A város építészetében a barokk mellett megjelenik a klasszikus stílus és a Belle Epoque is. Ennek a korszaknak köszönhetők azok a kastélyok a dombokon, amelyeket a Nizzában telelő európai arisztokrácia építtetett. A város egyik gyöngyszeme, a Saint-Nicolas ortodox katedrális is jelzi, például az orosz arisztokrácia mennyire vonzódott Nizzához.

align=left A tenger és a hegyek között fekvő város kiváló sportolási lehetőségeket kínál. A tengerpartot nem kell különösebben bemutatni, de azt talán nem mindenki tudja, hogy itt található a tengeri emlősök rezervátuma. Nizza mindössze 90 kilométerre van az Alpoktól, ami azt jelenti, hogy a téli sportok szerelmeseinek is érdemes felkeresniük a várost. Tavasztól pedig mormotát, királysast és akár farkast is nézegethet a Mercantour nemzeti parkban az, aki nem a via ferrata-t, a hegymászást vagy a canyoningot választja. A magasan fekvő falvakban pedig meg lehet tekinteni a parfümkészítők, a fazekasok, a keramikusok üzemeit és az olajsajtókat.

align=left Nizzában évente körülbelül 2 ezer kulturális eseményt rendeznek. Legjelentősebb ezek közül a Karnevál, amely az egész Côte d’Azur legfontosabb eseménye. A rendezvény két hete a farsangi felvonulások, a fényjátékok és a híres virágcsaták ideje. A fantázia és burleszk szimbólumának számító ünnep évente több százezer turistát vonz. Jövőre február 12. és 28. között tartják. Nehéz tallózni a gazdag választékból, de meg lehet említeni még a Nizzai Jazz Fesztivált júliusban, az augusztusi világzenei fesztivált, a Musicalia-t, vagy a Festival Manca nevű nemzetközi kortárs zenei fesztivált. Végül, de persze nem utolsósorban: a gasztronómia. Ha valaki Nizzába látogat, okvetlenül meg kell kóstolnia a helyi specialitásokat. Leghíresebb a nizzai saláta (olívaolajjal meglocsolt nyers zöldségek kemény tojással és szardellaszeletekkel), de még hosszú a sor. A pissaladière olívabogyóval és szardellával díszített hagymatorta, a socca csicseriborsóból készült lepény, amelyet forrón és jól megborsozva kell fogyasztani, vagy a cukkinivirág fánk.

Nizza Magyarországtól mintegy 1300 kilométerre fekszik. Autóval végig autópályán lehet megközelíteni. Közvetlen légi összeköttetés egyelőre csak Bécsből van. Éttermekben, galériákban számos kedvezményt nyújt a „French Riviéra Pass”. Ingyenesen lehet használni például a városnéző emeletes panorámabuszt és ingyenes belépést biztosít a múzeumokba is.