Nyaralás akciók bűvöletében

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Nyaralás akciók bűvöletében

Feltöltve: 2010-03-24

Jó néhány hazai utazásszervező nyaralóprogramja már februárban megjelent a piacon, de a márciusi Utazás 2010 kiállításra már mindenki összeállította nyári kínálatát.

Akciókban, kedvezményekben idén is bővelkedünk majd, így nehéz lesz ellenállni a csábításnak. Ám nem árt alaposan tájékozódni, mert mint tudjuk „az ördög a részletekben rejtezik“ – azaz minden feltételt és körülményt alaposan meg kell vizsgálni, mielőtt döntést hozunk. Íme, néhány jó tanács, mire figyeljünk a nyaralás kiválasztásánál, hogy amikor útra kelünk, ne legyen keserű szájízünk.

Számos kedvezményt csak bizonyos határidőig biztosítanak az utazásszervezők, vagy a szolgáltatók, például az előnyári foglalások esetében. De az is előfordulhat, hogy a kedvezmény elnyerésének feltétele a teljes részvételi díj befizetése jóval az utazás megkezdése előtt, és megeshet, hogy csak szigorú feltételekkel lehet lemondani azt később.

Az árakat természetesen forintban adják meg az utazásszervezők, így külföldi utazásnál nem mellékes szempont, hogyan befolyásolja a részvételi díjat a forint árfolyamának változása. Jó tudni, hogy van olyan utazásszervező, amelyik árgarancát vállal, azaz a foglalás és az előleg befizetése után garantálja, hogy már nem változtat az áron. Ebből a szempontból így nagyon is érdemes összehasonlítani az ajánlatokat, mert lehet, hogy amelyik most olcsóbbnak tűnik, a végén drágább lesz az árfolyamváltozás miatt.

Bár a lemondási feltételek megszabását az utazásszervezőkre vonatkozó rendelet pontosan szabályozza, azonban az „apró részletekben“ lehetnek eltérések, illetve a szállodák teljesen más feltételeket is szabhatnak. Így ezeket mindenképpen – nem csupán az említett akciós utaknál - érdemes alaposan áttanulmányozni, különösen, ha hónapokkal előbb foglaljuk le az utazást. Külföldi utazások esetében nem érdemes „megspórolni“ az útlemondási biztosítás költségét sem (általában a részvételi díj néhány százaléka), hiszen ha az utazás előtt bekövetkező váratlan esemény (betegség, baleset, esetleg haláleset) miatt mégsem tudunk elutazni, akár a teljes részvételi díjat, vagy annak nagy részét is elveszíthetjük. Jó tudni, hogy van olyan biztosító, ahol az útlemondási biztosítás kiterjed arra is, ha az utazó váratlanul munkanélkülivé válik.

A részvételi díjat jelentősen befolyásolja a szálláshely és az étkezés minősége. Lehet, hogy az apartmanos elhelyezés a kiválasztott helyen sokkal olcsóbb, mint a szálloda fél-vagy teljes panzióval, ám az étkezésről magunknak kell gondoskodni, aminek szintén van (lesz) költsége, arról nem is beszélve, hogy pihenés helyett főzőcskézhetünk, mosogathatunk a konyhában (csakúgy, mint itthon), vagy járhatunk étterembe, ami szinte biztosan drágább, mint a szállodai büféebéd vagy vacsora. Nem véletlenül nő nálunk is az ún. „all inclusive“ nyaralások népszerűsége, amelyek ugyan a legdrágábbaknak tűnnek ma, de a kényelem mellett az is bebizonyosodott már, hogy összességében olcsóbbak, mint az önellátós vagy félpanziós utak a helyi fogyasztás költségeivel terhelve.

Az úti cél kiválasztását is alaposan meg kell gondolni, hogy ésszerű, mindenki számára elfogadható döntést hozhassunk. Ha eddig ismeretlen, vagy kevéssé ismert külföldi célpontot választunk, feltétlenül tájékozódjunk a klimatikus viszonyokról (hőmérséklet, páratartalom), a tengerpart minőségéről (homokos, kavicsos, sziklás) az étkezési kultúráról (avagy ne számítsunk paprikás csirkére és töltött káposztára külföldön) a helyi kulturális szokásokról és közlekedési viszonyokról (ha nem saját autóval utazunk). Vegyük figyelembe az együttutazók életkorát, és életkoruknak megfelelő szálláshely és ellátás biztosítását (gyerekek, illetve idősebbek). Az ár/érték arány szempontjából az sem mellékes, hogy milyen egyéb szórakozási, kikapcsolódási lehetőségek vannak a helyszínen, netán ezek közül melyeket tartalmazza eleve a részvételi díj.

Lovas Katalin