Gyógyulni, fürdőzni Sóstón

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Gyógyulni, fürdőzni Sóstón

Feltöltve: 2013-11-21

Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő az ország tizenhatodik gyógyhelye lett nemrégiben, meg is hívtak minket, hogy együtt is megünnepeljük a jeles eseményt fürdőzve, lakomázva.

A mostani fürdőkomplexum területén már Mátyás király korában is fürödtek az akkor Igricének nevezett tóban. A tizennyolcadik században négy tölgyfakádban lehetett gyógyfürdőt venni a tó fölmelegített vizéből. 1927-ben Sóstófürdőt hatóságilag gyógyfürdővé nyilvánították előszeretettel gyógyították itt a reumájukat, akik tehették.

A fürdő híre gyorsan elterjedt, az ötvenes években már kutakat kellett fúrni, hogy a közönségigényeket ki tudják elégíteni. 1957-ben 50 C fok feletti hőmérsékletű termálvíz tört fel a fúrások nyomán. Az első minősítéseket 1985-ben és 1986-ban kapta a termálos víz. A hat termál kút három kútját kettős vak kísérletnek vetették alá a szakértők, és megállapították, hogy a víz csökkenti a fizikai fájdalmakat és a betegek gyógyszerigényét és gyógyítja az ízületi fájdalmakat, enyhíti a degeneratív mozgásszervi betegségek tüneteit. 2011-ben a gyógyszolgáltatásokat bővítették az iszappakolással és a szénsavas fürdővel. A fürdőházban így már nyolcféle OEP által finanszírozott kezelést lehet igénybe venni: a fentieken kívül gyógyvizes gyógymedencét, gyógyvizes kádfürdőt, súlyfürdőt, orvosi gyógymasszázst, vízsugármasszázst és víz alatti csoportos tornát.

2012-ben a másik három 52 C fokos, jódos, brómos, sok oldott sót tartalmazó vizét is gyógyvízzé nyilvánították. Megállapították, hogy a mozgásszervi reumatikus, nőgyógyászati, ízületi és gerincpanaszokra, bőrbetegségekre ez a víz hatékony ellenszer. A zajterhelést, a környező levegő tisztaságát és még számos szempontot megvizsgáltak a szakértők, s végül az idén nyár végén Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő méltán gyógyhely lett. A 320 hektáros tölgyerdőben 10 hektáron természetes élővíz is található. A romantikus, csónakos, stéges, nádasos Tófürdőre látunk ki a fedett részekből, itt télen korcsolyázni lehet. A komplexum másik két része, amelyet együttesen Aquarius Élmény- és Parkfürdőnek neveznek hat ezer fő befogadására alkalmas.

Nyaranta a két egység, vagyis összesen 22 medence egy jegy áráért látogatható. A Parkfürdőmedencéit 10 hektáros őspark keretezi. Gyógymedencék, nemzetközi versenyek megrendezésére alkalmas úszómedence és rendkívüli választékú medencebár várja a strandolókat, fürdőzőket. Vagyis a meleg vízben üldögélve koktélokat, üdítőket, rostos leveket lehet iszogatni. Az élményfürdő olasz medencéjében sodrófolyosó, zuhatag és két bátraknak való csúszda várja a fürdőzőket. Külön termecskében spriccelő majomfejes pancsolóban játszhatnak a gyerekek, és ugyanebben a teremben van egy jakuzzi is a gyerekekre vigyázó felnőtteknek.

A babapancsoló mögött egy kalózhajó belseje fából gondosan megformálva. Itt még olyan gyerekek is játszhatnak, akik nem szeretik a vizet. Két gyógyvizes medence a fedett részen is épült, és kint a szabadban is lehet a termálos vízben üldögélni még télen is.
A masszázs az emeleten van, függönyök választják el a három masszőrt egymástól. Engem eddig itt gyúrtak meg a legjobban.
Vendéglátóink az élményfürdő éttermében vártak minket az ebéddel, és a kötelező étvágygerjesztő itallal: Panyolai és Zsindelyes pálinkákkal. A menüsorban most is akadt tradicionális étel: nyírségi gombócleves és a nagyszerű, bármilyen töltelékkel nagyon finom krumplis palacsinta. Bekukkantottunk a fürdőházba is, ahol a fürdőrészleget eluralták éppen a külföldi vendégek, akik gyakran itt is laknak. A 320 hektáros tölgyerdőben a Sóstói Múzeumfalu is megtekinthető működő szatócsbolttal, kocsmával, és a református templommal, ahol esküvőket szoktak rendezni.

A Nyíregyházi Állatpark is éppen errefelé van. Egy nap alatt a Föld állatvilágának jelentős keresztmetszetét kapja, aki ide ellátogat. Afrikai elefánt, fehér tigris, természetes közegében mozgó orángután, indiai páncélos orrszarvú, törpevíziló várja a látogatókat. A Zöld Piramis aljában az Indiai óceán állatvilága mutatkozik be. Látványetetés mindennap zajlik valamelyik szegletben, de hetente kétszer a cápákat etetik úgy, hogy mindenki jól, közelről láthatja.